Wie zijn we

Onze historiek

Korte historiek van de stichting en gebeurtenissen.
Reeds voor de oorlog ’40-’45 was er een turnkring in Londerzeel centrum. Tijdens de oorlogsjaren stond de werking op een laag pitje. Het was in het jaar 1945 dat de overblijvende turners van de turnking de koppen bij elkaar staken. Een aantal van hen waren van Steenhuffel en daarom werd de turnkring opnieuw opgestart te Steenhuffel. Ze oefenden in de zaal Sportpaleis in de vroegere Stationsstraat nu de Brouwerijstraat. Met 24 turners werd er aan toestelturnen gedaan. Er werden optredens en uitstappen georganiseerd. Wat tot nu toe een statisch militair gedoe was, eigen aan de tijd, werd door de komst van A. Van Dingenen (1956) dynamisch en speels. Er waaide een nieuwe wind. de Turnkring ging met zijn tijd mee. Zo werd er in 1959 een meisjesafdeling opgericht. Er werd meegedaan aan kampioenschappen. In 1973 moest de turnkring opnieuw verhuizen naar de nieuwe complexen van Brouwerij De Palm. Er waaide een nieuwe wind in het turngebeuren zelf. Creatieve bewegingsopvoeding trad op de voorgrond, alsook aerobic, stretching en jazzdans werden populairder bij iedere leeftijdsgroep. De toestellen kwamen zo op de achtergrond. Het competitief karakter werd ingeruild voor recreactieve vrijetijdssporten. Dit werd nog meer in de hand gewerkt door de oprichting van de polyvalente zaal te Steenhuffel (1992).
In deze zaal wordt vandaag nog steeds geoefend door de leden van TK Belgica.

Heden:

Ondertussen zijn we al enkele jaren verder. Sinds 2016 is Veerle Slachmuylders de nieuwe voorzitter. Zij wordt bijgestaan door Arnauts Hilde, Karen Sarens en Erika De Bondt.
De club genaamd “vzw Dans- en turnclub Belgica”, telt ondertussen meer dan 300 leden. Ook het aantal disciplines is toegenomen en moderner geworden. Zo bieden we recreatieve gymnastiek, fitmix, zumba, dans, volleybal heren, conditietraining heren  en yoga aan.
Sinds het schooljaar 2005-2006 werd de selectiegroep turnen opgericht. Zij doen mee aan recreatieve turnwedstrijden.
In 2013 werd gestart met Demolition. Deze groep dansers neemt eveneens deel aan wedstrijden.
Kortom, het is een groeiende en bloeiende club, die kwalitatieve trainingen, lessen en trainers aanbiedt. Bijna alle trainers zijn gediplomeerd. Ze geven dan ook met veel enthousiasme les en proberen het beste naar boven te halen.

Ons bestuur

Veerle Slachmuylders | Hilde Arnauts | Karen Sarens| Erika De Bondt
Medewerker : Elke De Backer

Veerle Slachmuylders

* Voorzitter
* Trainster
Als kind en tiener was ik lid van Belgica; ik ging er turnen, dansen en ben zelfs nog bij de majorettes geweest. Belgica heeft mijn interesse voor sport aangewakkerd en mijn latere studiekeuze beïnvloed.
Daarom probeer ik ook als bestuurlid en lesgever de club een wederdienst te bewijzen. Ik geef dan ook met veel enthousiasme les BBB op maandagavond.
Mijn dochters hebben dezelfde interesses en volgen de lessen dans en fitmix in de club.

Hilde Arnauts

* Penningmeester
* Lid
Een 20-tal jaren geleden ben ik in het bestuur gestapt. Mijn schoonvader Jan Rottiers was toen al vele jaren bestuurslid.
Ik heb de functie van secretaris op mij genomen. Een van mijn taken is het ledenbeheer. Ik hou de boekhouding van de club bij en regel de financiële zaken. Ik help mee aan de voorbereiding en de uitvoering van het tweejaarlijkse dans- en turnfeest.
Jarenlang heb ik met veel plezier de lessen step gevolgd. Ook mijn kinderen hebben met enthousiasme de turn- en danslessen gevolgd.

Karen Sarens

* Penningmeester
* Lid
Belgica en ik zijn elkaar al vaak tegengekomen: als kind turnde ik bij Belgica, als jong-volwassene kwam ik naar de BBB, toen ik kinderen greeg; zijn zij komen turnen en inmiddels doe ik mee met fitmix, zumba en yoga.
Ik vind het heel fijn dat wij kunnen sporten in het dorp waar we wonen. Ik wil hier graag mijn steentje toe bijdragen. Sinds vorig jaar heb ik mij daarom ook geëngageerd als bestuurder van deze sympathieke dans- en turnclub.

Erika De Bondt

Als mama van Phani, een van de leden van de selectiegroep en dansgroep, kwam ik vaak naar de sportzaal Ter Elst. Ik heb zelf geen dans- of turnlessen gevolgd tijdens mijn kinderjaren, wat ik achteraf wel spijtig vind. Zeker als ik zie hoe enthousiast mijn dochter deze lessen ervaart bij Belgica.
Ik heb van in het begin veel sympathie voor de club gehad en wou dus graag mijn steentje bijdragen. Daarom heb ik besloten om me aan te sluiten bij het bestuur.
Ik ben er van overtuigd dat ik nog vele jaren, samen met dit enthousiaste team van trainers, leden en bestuursleden leuke tijden ga beleven.
Graag kom ik zelf ook naar de fitmix.

Elke De Backer

* vrijwilligster
Vele jaren geleden vertelde een buurvrouw heel enthousiast over haar wekelijkse les Fitmix bij TK Belgica vzw in Steenhuffel. Nieuwsgierig ging ik toen naar een proefles. Ondertussen is de naam BBB veranderd in Fitmix en sinds kort heet onze vereniging dans- en turnclub Belgica, maar nog steeds volg ik heel graag de lessen op maandag en soms op woensdag.

X